lauantai 1. helmikuuta 2014

Yläastelaisen kokeet vanhemmille nähtäväksi?

Jossain vaiheessa aloin ihmetellä, kun en pitkään aikaan saanut seiskaluokkalaisen kokeita nähtäväkseni. "Ne arkistoidaan koulussa", koululaiseni vastasi. Huoltajan kuittauksia ei kerätä.

Wilmailin luokanvalvojalle, ja näin tosiaan on. Kokeet arkistoidaan kouluun, jotta arvostelutilanteessa niihin voidaan palata. Mikäli vanhempi (huoltaja) haluaa kokeen nähtäväkseen, tulee se erikseen pyytää, jolloin toimitetaan kopio.

Eli periaatteessa en enää saa kuin lapsen ilmoituksen siitä, kuinka koe meni. Jotkut opettajat merkitsevät koenumeron Wilmaan. Kaikki eivät kuitenkaan. Ainakaan mitään yhtenäistä käytäntöä ei ole.

Väärin menneet vastaukset olisi mielestäni hyvä käydä läpi: opettajan tai vanhemman kanssa. Epäilen, ettei koulussa sellaiseen ole ainakaan kaikilla tunneilla aikaa. Voin olla väärässäkin.

Haluan nähdä ne kokeet. Piste.

Nyt joudun tekemään töitä, että se onnistuu, koska se ei ole käytäntö. On kuulemma noloa laittaa lapsi pyytämään sitä opettajalta tai että pyytäisin Wilman kautta erikseen jokaiselta opettajalta, että oppilaalle annettaisiin erikseen kopio kotiin. Elämä on.

Koska olen sellainen vanhempi, joka voi vähän aiheuttaa nolostuksiakin, niin luulen saavani ne kokeet näytille. Mutta kuinka x:n tai y:n huoltaja? Näkeekö hän kolmen vuoden aikana yhtäkään koetta? Vaikka olisi sysännyt kaiken koulunkäyntivastuun lapselleen, niin ehkä niistä kokeista voisi olla kiinnostunut vaikka ihan siitä syystä, että yleensä on kiinnostunut lapsestaan.

Tiedän, etteivät kaikki vanhemmat käytä Wilmaakaan. Siksikin: kokeet.

Kiinnostaisi tietää, onko tämä ihan yleinen käytäntö muilla yläasteilla?

4 kommenttia:

 1. Hei!
  Minä olen yläasteen opettajana ja meilläkin on koulussa käytäntönä kokeiden arkistointi. Mikäli kokeet annetaan kotiin allekirjoitettavaksi, niistä häviää aina tietty prosentti. Koululaisen oman oikeusturvan vuoksi ne arkistoidaan koululle. Mikäli oppilas myöhemmin onkin sitä mieltä, että olisi ansainnut paremman numeron, hänelle voidaan kaivaa esiin vanhat kokeet ja niiden perusteella arvioida ovatko numerot olleet aiheellisia. Tällöin voidaan minimoida ainakin "Se opettaja vihasi minua ja siksi antoi huonoja numeroita"-tyyppiset valitukset. En tiedä kuinka paljon tuon tyyppisiä valituksia on tullut, enkä tiedä kuinka laajasti kokeiden arkistointi on tapana Suomessa. Itselleni ei ole kertaakaan tullut pyyntöä kokeiden näkemisestä, mutta kopion lähettäminen onnistuu aina.
  Käyn omat kokeeni läpi oppilaiden kanssa, mutta tietenkin tässäkin on varmasti erilaisia opettajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä tuon pointin. Mielestäni kokeet pitäisi ainakin skannata tai kysyä vanhemmilta yleisesti, että ketkä haluavat kopiot kotiin. Yhden ilmoituksen tulisi riittää.

   Poista
 2. Haluaisin lukiolaisen äitinä myös nähdä kokeet, olisi parempi käydä läpi "harmaat alueet". Nyt vain kuulee nuorelta että "hyvin meni" eikä Wilmassakaan numeroita näe. Ei ole mitään hajua pojan koulunkäynnistä ennen todistusta, josta ei siitäkään enää tahdo ymmärtää mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. Vaikka oppivelvollisuus on ohi, ei kiinnostus koulunkäynnin seurantaan lopu. Varmasti minäkin haluan ne lukion kokeet nähdä.

   Poista