sunnuntai 6. syyskuuta 2015

#Vantaa - lisää elinvoimaa viestinnällä

Elin Suomi-Twitterissä ne ajat, kun hashtagiä Vantaa käytti vain yhden käden sormellinen twiittaajia. Oli siellä ainakin lisäkseni @Kanttila, jonka kanssa taistelin vuoronperään Jumbon Forsquare-pomestariudesta. Ehkei meitä ollut edes twiittaajia peukalolle ja etusormelle saakka. Ahkerin taisi olla jokin botti, joka tarjosi paljasta pintaa ja seuraa Tikkurilassa.

Vuosi oli ehkä 2009 tai 2010. Nykyisellään #Vantaa Twitter virtaa nopeammin kuin kaljakelluja pitkin Vantaanjokea. Onhan Helsinki-Vantaa edelleen se mesta, joka saa eniten intsekkauksia vanhalla Foursquarella; kyseinen sovellus taitaa olla nyttemmin Swarm.

Nykyään Vantaan Twitter-feedissä suihkii paljon lentokoneita, turistien ihmettelyjä ja tietysti meidän kotikaupunkilaisten havaintoja. Jonkin verran fiidissä näkyy virkamiesten viestintää. Tiedotuksia kaupungin päätöksistä ja oman toimialan ajankohtaisista asioista. Yhdistysten viestintä on myös ilahduttavasti tuonut esiin kolmannen sektorin aktiivista paikallisotetta.

Vantaan kaupungin viestintä Twitterissä ja myös Facebookissa näyttäytyy minulle (tämä on täysin subjektiivinen tulkinta ja kirjoitus) yhdensuuntaisena tuuttauksena. Tuntuu, kuin somekanavat olisivat perinteistä viestintää uudella alustalla. Kaupungilla ei taideta seurata #Vantaa -fiidiä ollenkaan?

Kaupunki on ilahduttavasti ottanut käyttöön erilaisia härpäkkeitä. Ei voi sanoa, etteikö olisi kokeiltu: on Vantaa-kanava ja joitakuita virkamiehiä viestii Twitterissäkin. Ylemmän tason virkamiehillä on omat FB-profiilit, joiden anti on ainakin omaan silmääni näyttänyt hiipuvalta ja aktiivisimmillaankin se oli  hyvin varovaista: ei vuorovaikutteista tai kanssakäymiseen pyrkivää.

Tällä hetkellä moni on vetäytymässä poteroihinsa ikäväksi menneen keskustelukulttuurin tieltä. Silti viestintä on mielestäni kaupungin ydinasia ja yksi tärkeimmistä tehtävistä. Nyt jos koskaan sen suuntaviivoja tulisi hioa ja määrittää. Viestinnän kautta on mahdollista löytää keinoja, joilla voidaan edistää kaupungin valitsemia arvoja, mm. avoimuutta ja osallisuutta. Puhumattakaan mainepisteistä.

Helsingin kaupungin viestintä ilahduttaa suuresti lähinnä aktiivisten, kuin viestimään syntyneiden, yksilöiden ansiosta. Kaikkien ei täydy olla pekkasaureja, rakennusvirastoja tai annisinnemäkiä. Vantaan kaupungilla voi olla työntekijöissään kuitenkin tällaisia helmiä: ehkä he ovat muhimassa ihan muissa tehtävissä kuin viestinnällisissä. Löytäkää heidät! Käyttäkää ihmisten piileviä (ja kaikkia) kykyjä hyödyksenne! Kaikkeeen ei tarvitse kurssia tai koulun penkkiä. Joku ei opi sielläkään.

Ihan perinteiseen viestintäpuoleen eli sähköpostien kirjoittamiseen toivoisin myös jämäkämpää otetta kaupungilta. Olen vuosia sitten kuuluttanut, että kaupunki voisi laatia palveluperiaatteet. Minua ei jotenkin otettu tosissaan. Vika taisi olla siinä, etten osannut tuoda asiaa selkeästi esiin (entä se oma viestintä, heh). Mielestäni olisi tärkeää, että kaupungin @vantaa.fi -posteihin vastattaisiin viimistään kahden päivän sisällä.

Vastauksella en tarkoita sitä, että viestin tulisi olla valmis ja hiottu, vaan sen tulisi sisältää tietoa siitä, koska varsinainen vastaus tulee, kuka siihen vastaa - tai vähintään sen, että "viestisi on huomattu".

Jos oikein mentäisiin luoviksi, niin mielestäni kaupunki voisi julkaista nettisivuillaan tai "jossain" kaiken viranomaisviestinnän, jonka se tuottaa ja voi julkaista. Tällöin vältyttäisiin päällekkäisiltä näpynäpyttelyiltä ja voitaisiin hyödyntää vastauksissa linkkejä. Esimerkkinä heitän tähän sen, kun pyysin Aviapolis - asukkaiden alue -sivulla ihmisiä lähettämään sinne saamaamiaan vastauksia linjastopalautteeseen HSL:ltä.

HSL:n vastaukset eri ihmisille olivat lähestulkoon identtisiä. Jos nuo vastaukset löytyisivät netistä (kuten myös kaupunginvaltuutettujen valtuustokysymysten vastaukset), niin aikaa säästyisi sekä kysyjiltä että vastaajilta.

Viime viikolla ehdotin eräässä seminaarissa, että Vantaan kaupunki elinvoimaistaisi viestintäänsä. Tämä vinkki luvattiin ottaa vastaan. Kiitos. Odotellaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti